Zdjęcie: Andrew Redington/Getty Images

Phil: Gracze na PGA Tour ‘niestarannie’ oznaczają piłki

AUGUSTA, Ga. – Nie brakowało opinii, w sprawie decyzji, jaką podjęli sędziowie w stosunku do Lexi Thompson, karząc ją czterema uderzeniami na turnieju ANA Inspiration w zeszłym tygodniu, lecz podejście Phila Mickelsona do tej sprawy, we wtorek na Masters, przyjęło ciekawy obrót rzeczy.

Początkowo, Mickelson odmówił komentowania sytuacji Thompson. Zamiast tego wolał się skupić na rzeczy, która zdaje się być rosnącym trendem na PGA Tour.

„Znam kilku graczy na Tour, którzy niestarannie oznaczają swoją piłkę i nie zostali za to ukarani”, Powiedział Mickelson. „Mówię tu o przesunięciu piłki o 5-7 centymetrów przed swój marker, w celu wyjęcia jej z jakiegokolwiek rodzaju wgniecenia. Uważam, że takie rzeczy jak ta nie powinny mieć miejsca w golfie. Jednakże sądzę, że to powinno zostać rozwiązane wewnątrz naszej organizacji”.

Mickelson później wyjaśnił, że gracze nieprawidłowo odkładający piłkę powinni być piętnowani, ale sposób, w jaki ta reguła została użyta wobec Thompson, która nie dowiedziała się o przewinieniu aż do następnego dnia po tym wypadku, powinien być inny.

„To powinno być załatwione przez LPGA w taki sposób: „ Hej, widzieliśmy, że oznaczasz swoją piłkę dość niestarannie. Musisz na to uważać. To dopiero ostrzeżenie, ale żeby już się nigdy nie powtórzyło”, powiedział. „Lecz w taki sposób zadecydować o wyniku turnieju, z tym jak wyglądały sprawy na tym turnieju, dopóki to jest putt z 30 centymetrów, nie jest to żadna przewaga, jedynie lekka niestaranność w oznaczaniu piłki. Uważam, że powinni to cofnąć. Myślę, że powinna dostać trofeum.”

So Yeon Ryu pokonała Thompson na ANA Inspiration zdobywając birdie na pierwszym dołku dogrywki.

Autor: Rex Hoggard; Tłumacz: Antoni Gazecki

Golfowe Newsy
Partnerzy oficjalni

Partnerzy wspierający